Bağımsız Gözlemciler Seçimi Adana’da da İzleyecek
Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHID) 12 Haziran 20111 tarihinde yapılacak milletvekilliği seçimlerinde “bağımsız seçim gözlemciliği” yapmak için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu.
(EkspresGazete.com) – Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHID) 12 Haziran 20111 tarihinde yapılacak milletvekilliği seçimlerinde “bağımsız seçim gözlemciliği” yapmak için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Hiçbir parti ve adayla ilişkisi bulunmayan derneğin temsilcileri 12 Haziran’ da Adana’daki seçimleri de başından sonuna dek izleyerek rapor hazırlayacak.
Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden yapılan açıklamada demokratik seçimlerin, sadece güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla değil, seçme ve seçilme hakkının kullanılmasına eşit erişimin sağlanabildiği bir ortamla mümkün olabileceği kaydedildi. Bu doğrultuda “bağımsız seçim gözlemciliği” için YSK’ye başvuruda bulunulduğu belirtilen ve demokratik bir toplumun yaratılmasının, adil ve herkes için eşit fırsatlar içeren seçimlerle olanaklı olduğu vurgulanan açıklamada, derneğin hiçbir parti ya da adayla ilişkisinin bulunmadığının altı çizildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Seçim sonuçlarının yegane sorgulama/meşruiyet temeli, seçim sürecinin toplumun tüm farklı kesimlerinin etkin katılımını sağlamaya yönelik düzenlemeler, yöntemler ve araçlarla yürütülmesinde saklıdır. Bu nedenle; kadınların, engellilerin, etnik kökeni, dini inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanların, zorla yerinden edilenler ile okuma yazma bilmeyenlerin ‘seçme ve seçilme haklarını’ etkin bir biçimde kullanmasını engelleyen unsurları tespit etmek ve demokratik gözetim hakkımızı kullanmak istiyoruz. Derneğimizin herhangi bir parti ya da adayla hiçbir ilişkisi yoktur. Bağımsız Seçim İzleme çalışmamızı Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı tematik alanlarda çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistlerle birlikte yürütüyoruz. Buradan tüm yurttaşları eşitlik gözlemcisi olarak bağımsız seçim izleme çalışmamıza destek olmaya çağırıyoruz.”
Seçim izleme çalışması kapsamında kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dini inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanlar, zorla yerinden edilenler ile okuma yazma bilmeyenlerin seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında eşit fırsatlara sahip olup olmadıklarına ilişkin veriler toplanacak ve toplanan veriler seçimler sonrasında bir rapor haline getirilerek kamuoyuna duyurulacak.
[button link=”http://www.ekspresgazete.com/?/haber/oku/28783″ newwindow=”yes”] Haberin Devamı[/button]