Trabzon’da bazı STK’lar ilginç bir seçim raporu hazırladı…

esithaklar tarafından tarihinde yayınlandı

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 46 sivil toplum örgütünün katılımı ile yapılan ‘Bağımsız Seçim Gözlemi’ çalışması sonuç raporu yayınlandı. Rapor seçim süreci boyunca seçme ve seçilme hakkına ilişkin ayrımcılığı ve 10 ilde 404 oy verme yerinde 662 sandıkta yapılan seçim günü gözleminin sonuçlarını içeriyor.

Raporun Trabzon’u kapsayan kısmında Trabzon il ve ilçelerinde toplam 23 oy verme yerinde 37 sandıkta gözlem yapıldığı, 37 sandıktan 21 sandıkta oy verme işlemi 16 sandıkta oy sayımı işlemine ilişkin gözlemler yapıldığı ifade edildi. Raporda gözlemin özellikle kadınların, engellilerin Trabzon’da seçme haklarını kullanırken yaşadığı zorlukları ve hak ihlallerini içerdiği belirtildi. Trabzon’da gözlemi yapan kuruluşlar ise; Trabzon İşitme Engelliler Derneği, Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Anadolu Tüm Engelliler Derneği ve İHD Trabzon olarak ifade edildi.  Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden yapılan açıklamada “”Türkiye seçimini yaptı” her seçim sonrasının kalıp söylemidir. Toplumun, medyanın ve siyasi partilerin sadece “kazanana” odaklandığı seçim süreçleri seçme ve seçilme hakkına eşit erişimin ne kadar gerçekleşebildiğini perdeleyen ve görünmez kılan bir yaklaşımdır. Bağımsız seçim gözlemi çalışması bu yaklaşım dışında, seçerken ve seçilirken eşit miyiz sorununa odaklanmıştır. Yurttaşların temel katılım yolunun seçimlerde oy vermek olduğu ve demokratik katılım mekanizmalarının son derece kısıtlı olduğu Türkiye’de bu sorunun önemi daha da artmaktadır. Bu çalışma her yurttaşa, siyasi partiye, siyaset insanlarına ve medyaya bir de “buradan bakmayı” öneriyor ve “seçimini yapan Türkiye’nin” dışında bırakılanlara dikkat çekiyor.

[button link=”http://www.gunebakis.com.tr/haber/trabzon8217da-bazi-stk8217lar-ilginc-bir-secim-raporu-hazirladi-63140.html” newwindow=”yes”] Haberin Devamı[/button]