Seçme ve Seçilme Hakkı’na Erişimde EŞİT miyiz?

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Bağımsız Seçim İzleme Platformu Bölgesel Toplantıları

Türkiye’de ilk kez 2011 seçimlerinin izlenmesi için bağımsız ve sivil izleme ağı kurulmuş ve Milletvekili Genel Seçimleri Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Mersin Ş, Urfa, Trabzon ve Van illerinde izlenerek raporlanmıştır. Bağımsız Seçim İzleme Ağı herhangi bir parti ile ilişkisi olmayan, farklı tematik alanlarda çalışan 46 sivil toplum örgütü tarafından kurulmuştur. Platformun koordinatörlüğünü Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) yapmaktadır.

Bağımsız Seçim İzleme Ağı, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak Yerel Seçimlerin izlenmesine yönelik çalışmalarına başlamıştır. Seçim izleme çalışması kapsamında kadınlar, engelliler, LGBTİ bireyler,  etnik kökeni, dini inancı ve anadili farklı olanlar, yerinden edilenler ile okuma yazma bilmeyen seçmenlerin seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında eşit fırsatlara sahip olup olmadıklarına ilişkin veriler toplanmaktadır.   Bağımsız seçim Gözlemi çalışması Adana, Adıyaman, Ankara, Diyarbakır, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin,  Ş.Urfa, Trabzon ve Van illerinde yapılacaktır. Toplanan veriler seçimler sonrasında izleme çalışmasına katılan STÖ’lerin ortak raporu olarak kamuoyuna açıklanacak, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.

Yerel seçimlerin izlenmesi ile ilgili bölge toplantılarının takvimi şöyledir;

22 Şubat 2014 Diyarbakır, 22 Şubat 2014 Mersin, 22 Şubat 2014 Ankara Bölge toplantılarımız konuya ilgi duyan tüm STÖ’lere açıktır.