AĞİT ODIHR 7 HAZİRAN SEÇİM RAPORU

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

AĞİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu  7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi final raporunu yayınladı.

AĞİT raporu Türkiye seçim mevzuatı ve seçimlerin uygulanmasına bir dizi öneri yer almaktadır. Raporda 7 Haziran seçimleri için ;

YSK kararlarının yargı denetimine açık olmaması, %10 seçim barajının çoğulcu demokrasiyi engellediği, kamu olanaklarının taraflı kullanımı, Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlık ilkesine aykırı davranması, Muhalif medya organları ve mensupları üzerinde baskı oluşturulması, Muhalefet partilerin kampanya çalışmalarına yönelik saldırılar, YSK’nın şeffaflığı, Kampanya finansmanının şeffaflığı, RTÜK’ün tarafsızlığı ve devlete bağlı medya kurumlarının iktidar lehine yayınları, Kadınların temsiliyeti ve seçimlerin bağımsız gözlemi konusunda tespitler yapılmıştır.

AĞİT raporunda derneğimiz tarafından YSK, Kamu Denetçiliği Kurumu (ombudsman) ve İnsan Hakları Kurumuna yapılan farklı dillerde seçmen eğitimi yapılması başvurularına da atıfta bulunulmuştur.

AĞİT ayrıca derneğimiz ve İnsan Hakları Derneği tarafından YSK’na yapılan bağımsız gözlemcilik başvurularının YSK tarafından ret edilmesine raporunda yer vermiştir.

Ancak AĞİT raporu, sığınma evlerindeki kadınların oy kullanamaması ve mevsimlik işçilerin durumu hakkında tespitlere yer vermemiş sadece yasal düzenlemeye atıfta bulunmuştur.

Yine raporda yaşlı ve engelli seçmenlerin oy kullanmaları konusunda sadece YSK tarafından verilen bilgileri kullanmıştır.

AĞİT raporunun tam metni

 

 

 

Kategoriler: DuyurularGenel