BM Irk Ayrımcılığı Komitesi; Lozan Antlaşması diğer grupların azınlık olarak tanınmasını engellemez.
BM Irk Ayrımcılığı Komitesi 3 ve 4 Aralık 2015’te gerçekleştirdiği oturumunda Türkiye’nin raporunu değerlendir ve 10 Aralık 2015’te toplanan oturumunda ön sonuç gözlem raporunu yayınladı.
Derneğimizden 4 kişilik heyet 3-4 Aralık tarihinde gerçekleşen Türkiye oturumunu izlemiştir. ESHİD ve Göç Der’in komiteye sunduğu Gölge Rapor Cenevre’de 3 Aralık tarihinde, Türkiye oturumu öncesinde düzenlenen ve gayri resmi toplantıda komite üyelerine sunulmuştur. Toplantımıza 8 komite üyesi katılmıştır.
Komite üyeleri oturumda Türkiye Delagasyonu’na çok sayıda soru yöneltmiştir. Komite 51 maddelik Ön Sonuç Gözlem Raporunda Türkiye’ye ilişkin endişe ve tavsiyelere yer verdi. Komitenin Bazı tavsiyeleri şöyle;
Komite taraf Devlet’i, yetkileri altındaki tüm bölgelerde Sözleşme’nin tam olarak uygulamasının sağlanması için, çekince ve beyanatlarını geri çekmeyi değerlendirmeye tekrar davet eder.
Komite, Devlet’in ayrımcılık yasağı mevzuatında yer alan ırk ayrımcılığı tanımına Sözleşme’nin 1. Maddesi ile tam uyum içinde olacak şekilde, ayrımcılığın yasaklandığı temellerin dâhil edilmesini tavsiye eder.
Komite, Devlet’in ayrımcılık yasağı mevzuatında yer alan ırk ayrımcılığı tanımına Sözleşme’nin 1. Maddesi ile tam uyum içinde olacak şekilde, ayrımcılığın yasaklandığı temellerin dâhil edilmesini tavsiye eder.
Komite, 1923 Lozan Antlaşması’nın diğer grupların azınlık olarak tanınmasını açıkça engellemediğini belirtir. Dolayısıyla Komite taraf Devlet’in pozisyonunu gözden geçirmesini ve etnik, milliyet veya etno-dinsel azınlık olarak vasıflandırılabilecek Kürtler, Romanlar, Yezidiler ve Caferiler gibi diğer grupları da tanımayı değerlendirmelerini tavsiye eder.
Komite Paris İlkeleri (Genel Kurul kararı 48/7134) ile tam uyumlu şekilde kurum bağımsızlığını sağlamak üzere taraf Devlet’in Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu’nu gözden geçirmesini tavsiye eder.
Komite, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bağımsız olmadığı ve yetkisinin bulunmadığı yolundaki bilgileri kaygıyla karşılamaktadır.
Komite taraf Devlet’in Kamu Denetçiliği Kurumu’nu bağımsız hale getirmesini ve yetkilendirmesini tavsiye eder.
ESHİD tarafından Türkçe’ye çevrilen Ön Sonuç Gözlem Raporuna ve raporun İngilizce’sini aşağıda bulabilirsiniz. Raporun çevirisi emek veren Binnur Aloğlu ve redaksiyonu için A. Aydemir, A. Bahçıvan ve M. Tokatlıoğlu’na teşekkür ederiz.