1 Kasım Genel Seçimleri Gözlem Raporu
Dünyanın birçok ülkesinde sivil toplum örgütleri seçim süreçlerinde insan hakları, seçme ve seçilme hakkına erişim, şeffaflık ve sonuçların güvenirliği bakımından Bağımsız İzleme ve raporlama yapıyor.
Demokratik seçimler için uluslararası kriterlerden biri olarak da kabul edilen Bağımsız Seçim Gözlemi için belirlenmiş evrensel kriterler de mevcut. Türkiye’de Kadın, Engelli, İnsan Hakları, Zorunlu Göç, LGBTİ, Azınlık Hakları, İnanç Özgürlüğü ve Ayrımcılık alanlarında hak temelli çalışan sivil toplum örgütleri 2011 yılında kurdukları Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nu (BSİP) kurdular. BSİP’in hiçbir siyasi parti ya da adayla doğrudan veya dolaylı bir ilişkisi yoktur. Platformun koordinatörü Eşit Haklar İçin izleme Derneği, 87 ülkede 190 üyesi bulunan Global Network of Domestic Election Monitors GNDEM (Yerel Seçim Gözlemcileri Global Ağı)’na üyedir. GNDEM tarafından Türkiye’de bağımsız gözlem yaptığı teyit edilerek üye olarak kabul edilen tek sivil toplum örgütüdür.
Platform üyesi İnsan Hakları Derneği ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği 1 Kasım seçimlerinde bağımsız gözlem yapmak için YSK’ya ayrı ayrı yaptıkları başvurularda gözlemcilik statüsü talep etmiş ancak YSK her iki kurumun başvurusunu da reddetmiştir.
YSK ret kararlarına rağmen platform üyesi örgütler 2011 Genel Seçimleri, 2014 Yerel Seçimleri, 2014 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri ve 1 Kasım Genel Seçimleri’nde İl Seçim Kurulları’na bildirim yaparak Bağımsız Seçim Gözlemi yapmıştır.
Bulgularımıza göre Türkiye seçim sistemi, seçmen kayıtlarının oluşturulmasından seçim sonuçlarının açıklanmasını kapsayan seçim sürecinde birçok uluslararası kriteri ihlal ediyor. Bu ihlaller aynı zamanda dezavantajlı grupların seçme ve seçilme erişimini de ortadan kaldırıyor.
- 1 Kasim Seçim Gözlem Raporu
- NOVEMBER 1ST 2015