Birleşmiş Milletler Bireysel Başvuru Kılavuzu | Engelli Hakları Komitesi
Türkiye, Birleşmiş Milletler Engelli Kişiler Hakkında Sözleşme’yi ve Engelli Hakları Komitesi’ne bireysel başvuruyu düzenleyen Ek İhtiyari Protokolu imzalamış ve onaylamıştır. Yani, Türkiye tüm hukuki mevzuatını (kanunlar, yönetmelikler, genelgeler vb.) sözleşmeye uygun olarak düzenlemeyi kabul etmiştir. Bu düzenlemelere rağmen herhangi bir hak ihlaline uğrayan engelli kişi, eğer ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasını Türkiye’deki mekanizmalar üzerinden sağlayamaz ise Engelli Hakları Komitesi’ne başvuru yapabilecektir.
Sözleşmede güvence altına alınan haklardan en az birinin ihlali ile ilgili olarak Komite’ye bireysel başvuru yapabilirsiniz. Başvuru konusu ihlal/ihlallerin Sözleşme’nin Ek İhtiyari Protokolü’nün ilgili devlet tarafından yürürlüğe girmesinden sonra gerçekleşmiş olması gereklidir. Ancak ihlal süreci bu tarihten önce başlamış olmasına rağmen yürürlüğe giriş tarihinden sonra da devam ediyorsa, yani devam eden bir ihlal ise bu durumda da başvuru yapılabilir.
BM Engelli Hakları Komitesi’ne bireysel ya da toplu olarak başvuru yapmak mümkündür.
● Başvuru doğrudan sizin tarafınızdan ya da tayin edeceğiniz bir temsilci tarafından yapılabilir. Başvurunuzu doğrudan kendiniz yapmayıp temsilci tercih etmeniz halinde temsilciye başvuruyu onayladığınıza dair bir onay belgesi sunmanız beklenmektedir.
● Başvurunun yapılması için bir zaman sınırlaması olmamasına rağmen, başvurunun iç hukuk yollarının tüketilmesinden hemen sonra yapılması tavsiye edilmektedir.
● İç hukuk yolları etkili bir çözüm sağlamıyorsa veya makul olmayan bir şekilde uzatılıyorsa İç hukuk yolları tüketilmeden de Komite’ye başvurulabilir.
● Komiteye başvuru yapabilmek için aynı konuda başka bir uluslararası mekanizmaya başvuru yapmamış olmalısınız.
● Başvuruların yazılı olarak veya bir kopyasının devlete sunulabilecek şekilde alternatif bir formatta hazırlanması gereklidir.
● Başvurunun resmi dillerden (İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça) birinde yapılması gerekmektedir.
● Başvuru hakkının kötüye kullanılmaması gerekmektedir.
Daha detaylı bilgiye ulaşmak ve yaygınlaştırmak için Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Bireysel Başvuru Kılavuzunun derneğimiz tarafından yapılan gayri resmi çevirisini ise ekte bulabilirsiniz.
Haklarınızı kullanmak konusunda ısrarcı olun, hak arama mekanizmalarını kullanın. Unutmayın, hakkınızı aramak hem sizin yaşadığınız ihlali ortadan kaldırır hem de başkalarının aynı hak ihlaline uğramasını önler.
Kılavuz için: BM Bireysel Başvuru Klavuzu – Engelli Hakları Komitesi
Bilgi Notu için: BM Bireysel Başvuru Bilgi Notu – Engelli Hakları Komitesi
Çeviri destekleri için Alara Sert ve Gözde Arasıl’a teşekkürü borç biliriz.
Eşit Haklar İçin İzleme Derneği