Ayrımcılık ve Ayrımcılık Yasağı üzerine Dava Raporları Yayımlandı!
Hrant Dink Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) olarak Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ile birlikte yürüttüğümüz “Ayrımcılığın Önlenmesinde Başvuru Mekanizmalarının Kullanılmasının Desteklenmesi Projesi” kapsamında ayrımcılığın önlenmesinde ulusal insan hakları ve eşitlik kurumları ile yargı mekanizmalarının etkili bir araç olarak kullanılması hedeflenmiştir.
Proje kapsamında ulusal önleme mekanizmaları ile yargı makamlarının ayrımcılık, nefret vakalarını nasıl ele aldıklarını ve ayrımcılık yasağının uygulanmasındaki sorun alanlarını tespit etmek amacıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu(TİHEK)’nun bir kararı ile iki adet yerel mahkeme kararının detaylı analizleri yapılmış ve toplamda üç adet dava/karar analiz raporu hazırlanmıştır.
Doç Dr. Ulaş Karan tarafından hazırlanan “İ.K. Davası Işığında Türk Ceza Kanunu’nun 122. Maddesi Üzerine Bir Değerlendirme” isimli raporda nefret ve ayrımcılık suçu, bu suçun 2005-2019 yılları istatistikleri, kanun maddesinde yapılan değişiklikler ve İ.K. davasında yaşananlar detaylıca değerlendirilmiştir.
Dr. Kıvılcım Turanlı tarafından hazırlanan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu 2020/8 Sayılı Kurul Kararı Raporu” isimli raporda, ulusal önleme mekanizmasına dair tespitler ile cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ayrımcılığı temelinde kurumun mevcut pratiğine ilişkin bilgiler ışığında ilgili kararın analizi yapılmıştır.
“Devletin Irkçı Saiklerle İşlendiği Şüphesi Doğuran Öldürme Olaylarında Soruşturma Yükümlülüğü ve K.S. Dosyası” isimli raporda ise nefret suçunun özel bir türü olan ırkçı şiddet değerlendirilmiş yerel mahkemenin ırkçı ve ayrımcı saiklerin tespiti ve bunları soruşturmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) içtihatlarından edinilen göstergeler temel alınarak davanın analizi yapılmıştır.
Söz konusu raporların Türkçe ve İngilizce PDF formatlarına aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.
- İ.K. Davası Işığında Türk Ceza Kanunu’nun 122. Maddesi Üzerine Bir Değerlendirme
- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu 2020/8 Sayılı Kurul Kararı Raporu
- Devletin Irkçı Saiklerle İşlendiği Şüphesi Doğuran Öldürme Olaylarında Soruşturma Yükümlülüğü ve K.S. Dosyası
Bu proje kapsamında üretilen diğer yayınlarımız için web sitemizdeki yayınlar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.