Yeni Çeviri: Barışçıl Toplanma Özgürlüğü Kılavuzu

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Barışçıl toplanma özgürlüğü, kişilerin kamuya açık ya da özel alanlarda belirli bir amaç doğrultusunda bir araya gelme hakkını korumaktadır. Her ne kadar sıklıkla protestolar bağlamında gündeme gelse de, barışçıl toplanma özgürlüğü kültürel, ticari, siyasi, sosyal ya da eğlence amaçlı tüm toplantıları kapsar.

Aynı zamanda barışçıl toplanma özgürlüğü, farklı arka planlar, kimlikler ya da inançlara sahip kişilerin de barışçıl bir şekilde bir araya gelme imkanı sağlaması sebebiyle demokratik ve çoğulcu bir toplumu temel kriterleri arasında sayılmaktadır. Tarihsel ve güncel olarak barışçıl toplanma özgürlüğü özellikle dezavantajlı,  azınlık ya da marjinalize edilen grupların seslerinin duyrulması, taleplerinin iletilmesi ve hatta temel haklarının tesisi için kullanılan önemli bir araçtır.

Hakkın bu geniş etki alanı sebebiyle başta ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve katılım hakkı ile de yakın bir ilişki içindedir. Bu yüzden barışçıl toplanma özgürlüğü diğer hakları tamamlar, onlarla kesişir ve bu hakkın ihlal edilmesi aynı zamanda diğer hakları da yakından etkiler.

Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu) ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (AGİT/DKİHB) tarafından hazırlanan Barışçıl Toplanma Özgürlüğü Kılavuzu’na bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.