Erişilemeyene Erişmek: Başvuru Mekanizmaları!
Engelli kadınlar ve kız çocukları hem cinsiyet hem de engellilik temelinde karşılaştıkları ayrımcı tutum ve önyargılar nedeniyle temel hak ve özgürlüklere diğer bireylerle eşit biçimde erişememektedir. Engelli kadın ve kız çocuklarının maruz kaldıkları hak ihlalleri ve ayrımcılığa karşı başvurabilecekleri ulusal ve uluslararası hak arama mekanizmaları bulunmaktadır. Irk, renk, etnik köken, cinsiyet, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılığa uğradığınızda Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvuru yapabilirsiniz.
Haklarınızın kamu kurum ve kuruluşları veya kamu görevlileri tarafından ihlal edildiğini düşünüyorsanız Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yapabilirsiniz. Ayrımcılık veya hak ihlaline uğradığınızda, savcılıklara suç duyurusunda bulunabilir ya da mahkemelerde dava açabilirsiniz. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilmek için ihlal edildiğini düşündüğünüz hakkınızın Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınmış olması gerekmektedir. Başvuru süresi, son olağan kanun yolunun tüketilmesinden itibaren 30 gündür. Mahkemelerde dava açarken veya Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunurken maddi durumunuz kendinizi avukatla temsile uygun değil ise yaşadığınız ildeki baroya adli yardım talebinde bulunabilirsiniz, ayrıca mahkemeden dava harç ve masraflarını ödemekten muaf tutulmayı talep edebilirsiniz.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınan bir hakkınız devlet kurumları veya görevlileri tarafından ihlal edilirse, iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilirsiniz. Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına Dair Sözleşme’de güvence altına alınan haklardan birinin ihlali halinde iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra Engelli Hakları Komitesi’ne bireysel başvuru yapabilirsiniz. Uğradığınız hak ihlali veya ayrımcılık için derneğimize başvuru yaparak yukarıda saydığımız hak arama mekanizmalarına başvuru konusunda hukuksal destek alabilirsiniz. Derneğimize başvurmak için bize esithaklar@gmail.com mail adresinden ve 0 501 212 72 77 nolu telefondan ulaşabilirsiniz. Unutmayın, kullanamadığınız hak size ait değildir.
Bu video İsveç Başkonsolosluğu’nun maddi desteğiyle hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Eşit Haklar İçin İzleme Derneğinin sorumluluğu altındadır ve İsveç Başkonsolosluğu’nun görüşlerini yansıtmakzorunda değildir.
Animasyonun hazırlanmasında emeği geçen Dilek İçten, Nefin Çakır ve Serpil Sadak’a teşekkür ederiz.