İzleme

İzleme, belli bir bölge veya ülkedeki mevcut insan hakları koşullarının tespit edilmesi ve iyileştirilmesi için yasama süreçleri, uygulamalar ve politikalar hakkında yürütülen düzenli gözlem, veri toplama ve raporlama faaliyetleridir. İzleme faaliyetleri, devletler başta olmak üzere sorumlu kurum ve aktörlerin insan hakları standartlarına uygunluklarının tespit edilebilmesi için bilgi toplanması gerekliliğinden ötürü önem arz eder. Belgeleme ve raporlama ile izlemeyle edinilen bilgiler kolay erişilebilir ve yaygınlaşabilir şekilde kaydedilir, doğrulanır ve sınıflandırılır. Bu esnada hak özneleriyle, aktivistlerle ve diğer sivil toplum örgütleriyle iletişime geçilir.

ESHİD, insanların hak ve özgürlüklerinin mevcut koşullarının tespiti ve iyileştirici politika ve düzenlemelerin üretilerek hayata geçirilmeleri açısından, insan hakları ihlallerinin duyurulmasına izleme faaliyetleriyle katkı sunmaya çalışmakta, çalışmalarında dava izleme, seçim izleme ve raporlama alanlarına odaklanmaktadır.

Destek

Destek faaliyetleri, hak ihlaline uğrayan çeşitli kişi ve grupların daha etkin bir mücadele yürütebilmeleri ve sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi amacıyla hukuki, pratik ve finansal destekler sağlanmasını içermektedir. Ayrımcılığa uğrayan kişi ve/veya gruplara avukat desteği sağlanması, engellilerin adalete erişimi için yasal destek hattı kurulması, düzenlenen eğitim faaliyetleri ve hazırlanan rehberler aracılığıyla toplumun ilgili kesimlerin güçlendirilmesi, çeşitli sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülmesi ve alt hibe programları açılması ESHİD’in de yürüttüğü destek faaliyetleri arasındadır.

ESHİD, yürüttüğü çeşitli çalışmalarda hak öznelerinin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla hukuki, pratik ve finansal destekler sunmaktadır.

Savunuculuk

Savunuculuk, kamu politikalarının yapım süreçlerinde karar alma mekanizmalarını etkilemek amacıyla yürütülen çeşitli faaliyetlerdir. Hak temelli bir bakış açısıyla çalışan sivil toplum örgütlerinin politika yapım süreçlerinde yer almaları ve bu süreçteki etkileri demokratik bir toplum için önem arz etmektedir. Bu kapsamda yürütülen dernek çalışmaları arasında stratejik davalama, kampanya yürütme, lobi faaliyetleri, gölge rapor hazırlama ve insan hakları savunucularının korunması gibi çalışmalar bulunmaktadır. Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesi ancak ayrıntılı olarak hazırlanmış, ayrımcılığın ve dışlanmışlığın farklı biçimlerini ve göstergelerini kapsayacak şekilde düzenlenmiş eşitlik yasalarının ve ilkelerinin kabulü ile mümkündür.

ESHİD, insan haklarıyla ilgili politikalarda karar alma süreçlerini etkilemek üzere ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi çerçevesinde savunuculuk faaliyetleri yürütmektedir.

Izleme-ve-Savunuculuk-Ortakliklari-Yoluyla-Turkiyedeki-Dezavantajli-Gruplarin-Ekonomik-Sosyal-ve-Kulturel-Haklarinin-Desteklenmesi-Projesi-Alt-Hibe-Cagrisi-Sonuclari-Aciklandi-3 (2)

İzleme ve Savunuculuk Ortaklıkları Yoluyla Türkiye’deki Dezavantajlı Grupların Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklarının Desteklenmesi Projesi İkinci Alt Hibe Programı Çağrısı Sonuçları Açıklandı

İzleme ve Savunuculuk Ortaklıkları Yoluyla Türkiye’deki Dezavantajlı Grupların Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklarının Desteklenmesi Projesi İkinci Alt Hibe Programı Çağrısı…
Add a subheading

İzleme ve Savunuculuk Ortaklıkları Yoluyla Türkiye’deki Dezavantajlı Grupların Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklarının Desteklenmesi Projesi Alt Hibe Programı İkinci Döngü Çağrısı

Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD) ve İnsan Hakları Bilgi ve Belge Sistemleri (HURIDOCS) ortaklığında yürütülen ve Avrupa Birliği Türkiye…