Örgütlenme Özgürlüğünün Sistematik İzlenmesi Projesi
Destekçi: Matra Programı Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu
Tarih Aralığı: Kasım 2022 – Mayıs 2024
Bütçe: 48.200,00 EUR
Faaliyet Alanları: İzleme ve Raporlama, Savunuculuk, Kapasite Geliştirme
Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evliliklerin İzlenmesi Projesi
Destekçi: UNFPA / STGM
Tarih Aralığı: Temmuz 2023 – Ocak 2024
Bütçe: 312.000,00 TL
Faaliyet Alanları:
İzleme, Veri Toplama, Kapasite Geliştirme,
Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) yürütücülüğünde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzmir BB) Sosyal Projeler Daire Başkanlığı işbirliği ile “Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikleri (ÇYEZE) İzleme” projesi, Temmuz 2023-Ocak 2024 döneminde uygulanmak üzere Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ortaklığıyla destekleniyor.
Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler; toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddetin neden olduğu çocuk istismarının en yaygın biçimlerinden biridir. Uygulanacak projeyle, Türkiye’de yerel yönetimlerin sistematik veri toplama ve raporlama yoluyla ÇYEZE ile mücadele konusunda kapasitelerinin artırılması, bu sayede ÇYEZE vakalarının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik veriye dayalı yerel ve ulusal politikaların oluşmasına katkı sunulması hedefleniyor.
Projede İzmir BB bünyesindeki Sosyal Projeler Daire Başkanlığı ve şube müdürlüklerinin katılımı ile ÇYEZE ile ilgili sistematik veri toplamaya ilişkin yöntem ve araçları geliştirmek üzere ortak çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında ÇYEZE ile ilgili sistematik veri toplamaya ilişkin yöntem ve araçları geliştirme çalışmalarının sonucu olarak “Belediyeler için ÇYEZE ile ilgili Veri Toplama Rehberi” hayata geçirilecek, pilot uygulamayla diğer belediyeler için örnek oluşturacaktır.
Engelli Kadın ve Kız Çocuklarının Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi
Destekçi: İsveç Başkonsolosluğu
Tarih Aralığı: 12 ay (1 Şubat 2022 – 31 Ocak 2023)
Bütçe: 339.280,00 TL
Faaliyet Alanları: Kapasite Geliştirme, Dava Takibi, Hukuki Destek ve Farkındalık
STÖ’ler ile Yapılan Webinarlar:
Farkındalık Videoları:
Ayrımcılığa karşı birlikte: ayrımcılık mağdurlarının adalete erişiminin iyileştirilmesi için bir sivil toplum koalisyonu inşa edilmesi
Destekçi: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu – Demokrasi ve İnsan Hakları Avrupa Aracı (DİHAA) programı
Ortaklar: Hollanda Helsinki Komitesi (Netherlands Helsinki Committee) (Ana Başvurucu)
Tarih Aralığı: 01.01.2022 – 31.12.2024 (3 yıl)
Bütçe: € 559,499.79
Faaliyet Alanları: Kapasite Geliştirme, İzleme ve Raporlama, Hukuki Destek, Dava Takibi
Projenin odak noktası, Türkiye’de insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için temel bir koşul olarak sivil toplumun ayrımcılık karşıtı çalışmalarını güçlendirmektir. Temel olarak, sivil toplumda bir koalisyon oluşturulması ve işbirliğinin güçlendirilmesi yoluyla ayrımcılığa maruz kalan kişilerin adalete erişiminin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Üç yıl boyunca özellikle sivil toplum örgütlernini ayrımcılık vakalarında şikayetleri ele alma, stratejik davalama ve
Ulusal İnsan Hakları Kurumları’nın (UİHK’lar) kullanılması konusunda kapasitesinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu nedenle proje, kurulması planlanan Eşitlik İzleme Merkezi çatısı altında sivil toplum örgütleri, barolar ve akademisyenler gibi paydaşları bir araya getirmeyi, işbirliğini güçlendirmeyi ve kapasite geliştirme çalışmalarını devam ettirmeyi hedeflemektedir.
Web Sitesi: https://esitlikizlememerkezi.org/
Sosyal Medya:
İzleme ve Savunuculuk Ortaklıkları Yoluyla Türkiye’deki Dezavantajlı Grupların Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklarının Desteklenmesi Projesinin genel amacı, dezavantajlı grupların Ekonomik, Sosyal ve Kültürel (ESK) haklarını eşit kullanımının desteklenmesi ve güçlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için proje, çeşitli sivil toplum aktörleri arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi ve bu aktörlerin izleme ve savunuculuk faaliyetleri için kapasitelerini artırmayı hedeflemektedir.
Devam eden ayrımcılık, şeffaflık eksikliği ve devlet tarafından yetersiz veri toplanması gibi sorunlara karşı proje, etkili izleme ve kanıta dayalı savunuculuk yapabilen daha güçlü sivil toplum aktörlerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Türkiye’de dezavantajlı grupların ESK haklarını izleyen sivil toplum örgütlerinin (STÖ) sayısı azdır ve kapasiteleri sınırlıdır. STÖ’lerin çoğu medeni ve siyasi haklara odaklanırken, sadece birkaçı ESK haklar alanında uzmanlaşmıştır. Dezavantajlı grupların ESK haklarına erişimlerinin izlenmesine ilişkin sistematik çalışma yok denecek kadar azdır. ESHİD’in yürütmekte olduğu çalışmalar, dezavantajlı grupların ESK haklarının geliştirilmesinde sivil toplumun eksikliğini duyduğu en temel iki ihtiyacın izleme ve savunuculuk alanlarında teknik kapasitelerinin geliştirilmesi ve diğer sivil toplum aktörleriyle işbirliği kurulması olduğunu göstermektedir.
Bu bağlamda proje, ESK hakların uzun erimli ve sistemli bir şekilde izlenmesi, izlemenin savunuculuğa dönüştürülmesi ve sivil toplum aktörlerinin güçlendirilmesine duyulan ihtiyacı vurgulamakta ve bu alanlarda sivil toplum aktörlerinin kapasitelerini geliştirmelerine olanak sağlayacak bilgi, beceri, teknik araç ve ortaklıklar sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Proje özetine buradan ulaşabilirsiniz.
Dezavantajlı Grupların Adalete Erişiminin Güçlendirilmesi
Destekçi: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu – Demokrasi ve İnsan Hakları Avrupa Aracı (DİHAA) programı
Tarih Aralığı: 15.04.2021 – 15.04.2024 (3 yıl)
Bütçe: € 445.152,00
Faaliyet Alanları: Kapasite Geliştirme, İzleme ve Raporlama, Hukuki Destek, Dava Takibi
ESHİD’in geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak kurgulanan bu projenin temel çıktısı, dezavantajlı grupların adalete erişiminin güçlendirilmesine doğrudan dâhil olmak ve uzun vadede baroların, sivil toplum örgütlerinin(STÖ) ve avukatların dezavantajlı grupların adalete erişimde yaşadığı problemlere çözüm üretme konusunda işbirliklerini arttırmaktır.
Bu çıktı sonucu, ulaşılmak istenen belirli hedefler şunlardır:
Proje faaliyetleriyle; STÖ’lerin, dezavantajlı grupların adalete erişimini destekleme ve bu
hususta etkili savunuculuk yapma konusunda güçlenmeleri hedeflenmektedir.
Adalete erişim, adil yargılanma hakkı, mahkeme önünde eşitlik gibi uluslararası insan hakları hukukunun başka başlıklarıyla da ilintilidir. Adalete erişim yalnızca adli yardım, adli müzaheret, fiziksel erişimden ibaret değildir. Adalete erişim; dezavantajlı grupların bu hak ve hizmetlere eşit biçimde erişip erişemediğiyle de alakalıdır ve söz konusu proje de bu düşünceyi merkeze alarak hazırlanmıştır.
Web Sitesi: https://adaleteerisim.org/
Sosyal Medya:
Etkinlikler, Toplantılar ve Konferanslar:
Ayrımcılığın Önlenmesinde Başvuru Mekanizmalarının Kullanılmasının Desteklenmesi
Destekçi: Hrant Dink Vakfı
Ortaklar: Toplum Ve Hukuk Araştırmaları Vakfı
Tarih Aralığı: 01.01.2020 – 31.03.2021 (15 ay)
Faaliyet Alanları: Kapasite Geliştirme, İzleme ve Raporlama, Hukuki Destek, Dava Takibi
Türkiye’de ulusal ve uluslararası önleme mekanizmaları dahil hukuki mekanizmalar, ayrımcılık ile mücadelede ve hukuken güvence altına alınan ayrımcılık yasağının uygulanmasında yetersiz kalmaktadır. Ayrımcılık yasağını düzenleyen mevzuatın yetersizliği ve yargı makamlarının tutumunun etkisi ile Türkiye’de maddi vaka işaret ettiği halde ceza hukuku kapsamında ayrımcılık veya nefret suçlarından soruşturma ve yargılamanın yeterli olarak yürütülmediği gözlemlenmektedir. Bu kapsamda çalışma; hukukçular, hak ihlaline uğrayan ve risk altındaki gruplarla, ayrımcılık konusunda çalışan hak temelli STÖ’ler olarak belirlenen 3 hedef grubu bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede yürütülecek işbirliği, kapasite geliştirme ve izleme/raporlama çalışmalarıyla ayrımcılık yasağının uygulanması ve ayrımcılığın önlenmesi için ulusal önleme ve yargı mekanizmalarının etkili bir araç olarak kullanılmasının desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Barışçıl Toplantı ve Gösteri Hakkının İzlenmesi
Destekçi: National Endowment for Democracy (NED)
Tarih Aralığı: 2015’ten itibaren (Son çalışma aralığı 01.03.2021 – 28.02.2023)
Bütçe: $ 80.000 (son çalışma döngüsü bütçesi)
Faaliyet Alanları: İzleme ve Raporlama, Savunuculuk
Çoğulcu toplumlarda bir gereksinim olan barışçıl toplantı ve gösteri hakkı, bir hak arama ve ülke yönetime katılım aracı olması nedeniyle demokratik toplumların temel ölçüm kriterleri arasındadır. Barışçıl toplantı ve gösteri hakkı üzerine izleme ve raporlama faaliyetleri yürütülerek; ihlallerin görünür kılınması, sorun alanlarının ortaya konması, yasa yapıcılara ve uygulayıcılara yol gösterici katkılar sağlanması hedeflenmektedir.
2015 yılından bu yana sürdürülen çalışma kapsamında, barışçıl toplantı ve gösteri hakkı konusunda veri toplanmakta, hakkı kullanmayı engelleyen veya kısıtlayan müdahaleler kaydedilerek, uluslararası standartlara yönelik değerlendirme yapılmaktadır. Süreç içerisinde hakka mülki idare tarafından getirilen kısıtlamalar, yerel mevzuat ve uluslararası insan hakları hukukuna göre incelenere kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Sendikalar, baro üye ve temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinden oluşan bir izleme ağı ile güncel sorunları ve çözüm önerilerini tartışan çalıştaylar düzenlenmektedir.
Sosyal medya hesabı: www.twitter.com/toplantigosteri
Yayınlar:
Dönemsel bulguların yayınlandığı veri bültenlerimize bu linkten erişebilirsiniz.
Diğer Görsel ve Video Materyaller:
Türkiye Eğitim Sisteminde Çoğulculuğu ve Din ve İnanç Özgürlüğünü Destekleme
Destekçi: Hollanda Krallığı Büyükelçiliği
Ortaklar: Norwegian Helsinki Committee İnanç Özgürlüğü İnisiyatif
Tarih Aralığı: 01.09.2018 – 31.12.2020
Bütçe: 424.612,58 TL
Faaliyet Alanları: Savunuculuk, İzleme ve Raporlama
Türkiye’nin eğitim sistemi, ebeveynlerin çocuklarını dini veya felsefi görüşlerine göre yetiştirme haklarına ve çocuğun din veya inanç özgürlüğü hakkına saygı gösterecek donanıma sahip değildir. Bu proje, devlet okullarında din veya inanç özgürlüğü hakkının ulusal ve uluslararası izlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda dini eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetler yürüten vakıflarla işbirliği protokollerini, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin öğretim programları ve ders kitaplarını, seçmeli din dersi programları ve ders kitaplarını Türkiye’nin insan hakları taahhütleri ile birlikte değerlendiren bir rapor içerecektir. Buna ek olarak okullardaki din ve inanç özgürlüğü meselesine kamuoyunun tepkisi yeni analizler yoluyla değerlendirilecektir. İlgili uluslararası insan hakları mekanizmaları ve ulusal paydaşları, insan hakları mekanizmaları ve medyası ile zorunlu ve seçmeli din derslerinin ve dini faaliyetlerin okullardaki insan hakları standartlarına uygunluğu konusunda bilgilendirilecektir.
Raporlar:
Çeviriler:
Etkinlikler:
Türkiye’de İnsan Hakları Savunucularının Güçlendirilmesi ve Korunması
Destekçi: Hollanda Helsinki Komitesi (Netherlands Helsinki Committee)
Ortaklar: Hollanda Helsinki Komitesi (Netherlands Helsinki Committee), Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
Tarih Aralığı: 01.09.2018 – 31.12.2020
Bütçe: € 216.320,00
Faaliyet Alanları: İzleme, Savunuculuk, Destek, Kampanya
İnsan hakları savunucuları, otoriterleşme eğilimi gösteren çeşitli ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de muhtelif baskı ve yıldırma politikalarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Netherlands Helsinki Committee ve Hakikat Adalet Hafıza Merkezi ortaklığıyla, Türkiye’deki İnsan Hakları savunucularının güçlendirilmesi ve korunmasına yönelik izleme, destek ve kampanya faaliyetlerinin yürütülmesi hedeflenmektedir. Bu faaliyetler, eğitim ve kampanya, dava izleme, raporlama ve destek sağlanması gibi farklı bileşenlerden oluşacaktır.
İnsan Haklarına Eşit Erişim Kampanyası
Destekçi: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu – Demokrasi ve İnsan Hakları Avrupa Aracı (DİHAA) programı
Ortaklar: Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği (SKYGD) ve Karadeniz Kadın Derneği (KarKadDer)
Tarih Aralığı: 01.02.2018 – 31.07.2020
Bütçe: € 449.785,20
Faaliyet Alanları: Kapasite Geliştirme, İzleme ve Raporlama, Savunuculuk, Destek, Kampa
Cinsiyet, etnik köken, din, engellilik, cinsel kimlik ve yaş alanlarındaki ayrımcılıkla mücadelenin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Faaliyetler; sivil toplum örgütleri, barolar, yerel gazeteciler ve üniversite öğrencileri gibi stratejik ortaklarla beraber eş zamanlı iki ayakta sürdürülecektir. İlk ayak ayrımcılık konusunda toplumsal farkındalığın arttırılmasına ve daha eşit bir toplum için dayanışmaya katkı sağlayacak faaliyetlerden oluşurken ikinci ayak savunuculuk faaliyetleri ve yargı içinde herkesin ayrımcılığa karşı korunmasını sağlamaktan sorumlu yetkililere hitap edecek faaliyetleri içermektedir. Bu faaliyetlerle birlikte:
Ayrıntılar için sivil toplum örgütleri, sivil inisiyatifler ve bağımsız bireylerin bu hedefler doğrultusunda bir araya geldiği Eşitlik Forumu’nun web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://www.esitlikforumu.org/
Web Sitesi:
Sosyal Medya Hesapları: https://twitter.com/esitlikforumu
Yayınlar:
Ayrımcılıkla Mücadelede Engellilerin Adalete Erişimlerinin Desteklenmesi
Destekçi: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu – Demokrasi ve İnsan Hakları Avrupa Aracı (DİHAA) programı
Ortaklar: Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
İştirakçılar: Genç Engelliler Spor Kulübü-GESK, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği-KKDD, Mersin Ortopedik Engelliler Derneği – MOED
Tarih Aralığı: 26.12.2016 – 27.07.2019
Bütçe: € 253.307,52
Faaliyet Alanları: Kampanya, Savunuculuk, İzleme ve Raporlama, Kapasite Geliştirme,
Engellilerin insan hakları ve temel özgürlüklerden tam olarak yararlanmaları için adalete erişimlerinin iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu temel amaç doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetlerle:
Irk, Etnik Köken, Din veya İnanca Dayalı Ayrımcılığın Önlenmesi
Destekçi: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu
Tarih Aralığı: 15.12.2015 – 14.06.2018
Bütçe: € 157.883,85
Faaliyet Alanları: İzleme ve Raporlama, Savunuculuk, Destek
Türkiye’de yaşanan ayrımcılığın görünür kılınması temel hedefi çerçevesinde;
Seçme ve Seçilme Hakkına Erişimin Bağımsız Gözlemi
Ortaklar: Farklı Alanlardan Sivil Toplum Örgütleri
İzlenen Seçimler:
Faaliyet Alanları: Seçme ve Seçilme Hakkı, Ayrımcılık, İzleme, Raporlama
Seçme ve seçilme hakkı en temel yurttaşlık ve insan hakkıdır. Türkiye’de ise evsizler, kadınlar, engelliler, LGBTİ’ler, etnik kökeni/dini inancı farklı olanlar, okuma yazma ve Türkçe bilmeyenler, yaşlılar, sığınma ve bakım evlerinde kalanlar seçme ve seçilme hakkından eşit fırsatlarla yararlanamamaktadırlar. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlardan oluşan Bağımsız Seçim İzleme Platformu ile bu grupların seçme ve seçilme hakkına erişimleri 2011 yılından bu yana yapılan yerel ve ulusal seçimlerde izlenmekte ve raporlanmaktadır. Demokratik toplumun güçlendirilmesi ve yurttaşların ülke yönetimine katılımlarının artırılması hedeflenmektedir.